iPhone incacare USB Type-C

Apple ar putea fi nevoit sa urmeze Android, deoarece incarcatorul USB Type-C devine obligatoriu in Europa pentru smartphone-uri

Pin mic, pin mare, Micro-USB, Type-C, port Lightning … lista poate continua daca luati in considerare evolutia incarcatoarelor de telefoane mobile de-a lungul deceniilor. In timp ce cablurile au in esenta doua sarcini – incarcarea bateriei si transferul de date, marcile de telefoane mobile le-au tot schimbat, pretinzand viteze mai mari pentru incarcare si transfer de date. Aceasta schimbare constanta a porturilor de incarcare a telefoanelor mobile, a cablurilor si a incarcatoarelor a contribuit pur si simplu la cresterea deseurilor electronice. Si, ca sa nu uitam, v-a ingreunat si viata. Acum, Uniunea Europeana considera ca a venit momentul sa faca obligatoriu ca smartphone-urile sa vina cu un singur tip de incarcator si port de incarcare – USB Type-C.

„Pana in toamna anului 2024, USB Type-C va deveni portul de incarcare comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele si camerele foto din UE, au convenit astazi negociatorii Parlamentului si ai Consiliului. Acordul provizoriu privind Directiva modificata privind echipamentele radio, stabileste o solutie unica de incarcare pentru anumite dispozitive electronice. Aceasta lege face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a face produsele din UE mai sustenabile, de a reduce deseurile electronice si de a usura viata consumatorilor”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

In timp ce aceasta veste nu este o mare problema pentru smartphone-urile Android, toate marile marci Android ofera USB Type, dar povestea pentru Apple este diferita. Apple a inceput mai devreme sa ofere Type-C pentru MacBookuri, apoi pentru iPad, dar a trecut la MagSafe pentru MacBookuri mai noi. Acestea fiind spuse, pentru iPhone-uri, Apple a continuat cu portul Lightning ca intotdeauna, indiferent de viteza de incarcare si de transfer de date. Acum, odata cu noul mandat, Apple are probleme daca decide in continuare sa ramana la portul Lightning.

Pentru inregistrare, Franta a obligat Apple si alte marci de smartphone-uri sa ofere o casca cu fir sau EarPods impreuna cu smartphone-urile lor. Acest lucru se datoreaza faptului ca in Franta este interzisa vanzarea de telefoane mobile fara casti cu fir, din cauza temerilor legate de daunele provocate de radiatii, si se asteaptă ca cetatenii sa foloseasca casti in timpul apelurilor vocale. Acum, avand in vedere ca UE a impus un incarcator Type-C comun, ar putea fi interesant de vazut cum abordeaza Apple aceasta problema. Fie ca iPhone trebuie sa vina cu un port si un incarcator Type-C, fie ca Apple va trebui sa furnizeze gratuit un fel de adaptor Lightning la Type-C in regiunea europeana. Este foarte putin probabil ca Apple sa faca iPhone-uri separate cu porturi Type-C doar pentru Uniunea Europeana.

„Conform noilor reguli, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un dispozitiv si un cablu de incarcare diferit de fiecare data cand achizitioneaza un nou dispozitiv si pot folosi un singur incarcator pentru toate dispozitivele electronice portabile de dimensiuni mici si medii. Telefoanele mobile, tabletele, cititoarele electronice, castile, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video si difuzoarele portabile care sunt reincarcabile prin intermediul unui cablu cu fir vor trebui sa fie echipate cu un port USB Type-C, indiferent de producatorul lor”, potrivit comunicatului.

CAND VA INTRA IN VIGOARE REGULA

„Parlamentul si Consiliul vor trebui sa aprobe in mod oficial acordul inainte ca acesta sa fie publicat in Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare, iar dispozitiile sale vor incepe sa se aplice dupa 24 de luni. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piata inainte de data aplicarii”, se arata in comunicatul UE. Aceasta inseamna ca, din 2024, va puteti astepta la iPhone-uri cu USB Type-C. Ceea ce este interesant la aceste noi reguli este faptul ca „cumparatorii pot alege daca vor achizitiona un nou dispozitiv cu sau fara cablu de incarcare”.

In ceea ce priveste iPhone 14, care se va lansa in 2022, cel mai probabil va avea acelasi port Lightning.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *