Domenii web .ro

Domenii .ro

RoTLD este autoritatea oficiala (registru) pentru domeniile .ro. Asigura ca fiecare domeniu .ro este disponibil, din punct de vedere tehnic si ca acesta este inregistrat o singura data la nivel mondial.

Registrul roman de domenii .ro (RoTLD) a implementat sistemul de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile „.ro”, incepand cu data de 1 martie 2018. Acestea se vor inregistra sau reinnoi pe o perioada limitata de timp, minim 1 an si maxim 10 ani. Pentru reinnoirea numelor de domenii, posesorii trebuie sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta anuala, pentru perioada dorita, prin partenerul RoTLD care administreaza domeniul.

Contravaloarea serviciului de mentenanta anuala este stabilita de parteneri (registrari), tinand cont ca tariful practicat de registrul RoTLD va fi de 6 EUR/an, fara TVA (tarif oferit partenerilor acreditati RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.

La roTLD costul serviciului pentru inregistrarea unui nume de domeniu .RO este de 12 € la care se adauga TVA (19%) in valoare totala de 14,28 € pe an (1 an = 365 zile). Aici putem inregistra domeniile noi cu urmatoarele extensii: .ro, .com.ro, .org.ro, .tm.ro, .nt.ro, .nom.ro, .info.ro, .rec.ro, .arts.ro, .firm.ro, .store.ro and .www.ro.

Caractere permise pentru nume de domenii „.ro”:
1. Litere latine a..z;
2. Diacriticele romanesti a, a, i, s si t (s si t cu virgula dedesubt);
3. Cifrele arabe 0..9;
4. Semnul minus „-„;
5. Un nume de domeniu nu poate incepe si nu se poate termina cu caracterul cratima „-„;
6. Caracterul cratima „-” este permis simultan pe pozitiile 3 si 4 numai daca numele de domeniu incepe cu xn.

Domeniile .RO se pot inregistra si de firmele de gazduire care sunt parteneri autorizati roTLD, iar preturile sunt mai mici.

Personal recomand inregistrarea unui nou domeniu pe Gazduire.RO, care practica pentru primul an pretul minim de 6 € la care se adauga TVA (19%) in valoare totala de 7,14 € pe an.

Pentru urmatorii ani, recomand transferul domeniului la ClausWeb.RO si reinnoirea perioadei de valabilitate a domeniului la pretul de 7,38 € la care se adauga TVA (19%) in valoare totala de 8,78 € pe an. Procedura de transfer la alt registrar este foarte simpla si este descrisa pe pagina roTLD. Pentru transferul la ClausWeb va trebui sa contactati pe email sau telefonic echipa de asistenta tehnica (nu stiu sa existe un proces automatizat de transfer domeniu).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *