Microsoft Surface Pro 8: Cel mai bun 2 in 1 de pe piata

Surface Pro 8 de la Microsoft este un 2 in 1 genial.

Este functional, puternic, receptiv si gazduieste o serie de imbunatatiri semnificative fata de ultima generatie Surface Pro.

Odata cu lansarea Windows 11, acesta este un dispozitiv care functioneaza la fel de bine in modul tableta ca si in modul laptop. Afisajul sau de 120hz este vibrant si clar, ecranul tactil este receptiv si ruleaza aproape orice ii aruncati, chiar daca editarea video 4K si jocurile solicitante din punct de vedere grafic.

Pro:

  • Afisaj excelent la 120hz
  • Functioneaza excelent atat ca tableta, cat si ca laptop
  • Comenzi tactile receptive
  • Design cu suport incorporat
  • Performanta puternica

Dezavantaje

  • Scump
  • Nu vine cu o tastatura indispensabila
  • Se lupta cu editarea video 4K

Avand in vedere diferitele configuratii, este destul de greu sa il compari cu alte 2 in 1. Totusi, daca vrei tot ce are Microsoft mai bun de oferit cu Surface Pro 8, va trebui sa scoti din buzunar o suma mare.

Dispozitivul testat avea un Intel Core i7-1185G7 si 16GB de RAM.

Design

Designul Surface Pro 8 este functional, robust si aratos. Are unele inconveniente minore in ceea ce priveste porturile, dar, in general, mi-a placut designul sau.

Cand am luat Surface Pro 8 in mana, am observat imediat dimensiunea si greutatea sa. Este destul de greu, cu 891 g, si este mare, masurand 287 mm x 208 mm x 9,3 mm. Totusi, niciuna dintre aceste dimensiuni nu reprezinta o povara. Functional si confortabil de tinut in mana, Surface Pro 8 gaseste un mijloc fericit intre a fi o tableta mare si un laptop mic.

Mi-a placut in mod deosebit suportul incorporat in partea din spate. Este destul de greu de deschis, necesitand unghii ample, dar este solid si robust. Este usor sa ai Pro 8 in pozitie libera, atat in orientare portret, cat si in orientare peisaj, iar repozitionarea lui a fost floare la ureche.

Pro 8 este disponibil in doua culori, Platinum si Graphite. Niciuna dintre acestea nu este deosebit de aspectuoasa, sunt simple si elegante, ceea ce este bine. Daca doriti sa adaugati un pic de fler dispozitivului, puteti obtine tastaturi Surface Pro Signature in culori vibrante, care se dubleaza ca o husa atunci cand sunt atasate la dispozitiv.

Pro 8 are doua porturi USB-C (Thunderbolt 4), un port Surface Connect Charger, o mufa pentru casti si, evident, portul pentru conectarea tastaturii. Desi un port USB-A ar fi fost frumos, ar fi dus la ingrosarea dispozitivului, astfel ca absenta sa este scuzabila. Porturile Thunderbolt 4 USB-C sunt ideale pentru monitoarele externe, insa, in mod enervant, ambele sunt situate pe aceeasi parte a dispozitivului. Aceasta inseamna ca va trebui sa iti rearanjezi configuratia biroului pentru a le acomoda locatia. Unul pe fiecare parte ar fi fost mai usor de utilizat.

Display

Afisajul tactil de 2880 x 1920 de 13 inchi al Surface Pro 8 este genial. Este vibrant, clar si, cel mai important, receptiv. Am reusit sa folosesc cu usurinta dispozitivul doar cu degetul.

Sensibilitatea tactila este precisa. Pro 8 mi-a recunoscut atingerile chiar si pe pictogramele mai mici, cum ar fi functia de minimizare si pictograma de reimprospatare din browsere.

Avand o rata de reimprospatare de 120hz, manevrarea mouse-ului, repozitionarea ferestrelor si simpla navigare prin interfata este foarte usoara. Din pacate, la momentul redactarii acestui articol, nu exista o functie de rata de reimprospatare adaptiva (care sa modifice rata de reimprospatare a ecranului in functie de ceea ce faceti) pentru a economisi bateria, puteti comuta doar intre 120hz sau 60hz.

Ecranul utilizeaza insa Adaptive Colour. Aceasta ajusteaza automat temperatura de culoare a ecranului in functie de mediul in care va aflati.

Utilizarea Pro 8 in lumina directa a soarelui nu a fost grozava. Ecranul este reflectorizant si a fost greu sa vad altceva decat fata mea nebarbierita, cu parul incuiat Covid-19 in partea de sus, privindu-ma direct in spate. Acestea fiind spuse, inca nu am gasit un laptop sau o tableta care sa functioneze bine in lumina directa a soarelui, asa ca era de asteptat.

Marginile de pe partea laterala a ecranului (landscape) sunt subtiri si discrete. Marginile de sus si de jos au o latime aproximativ dubla fata de marginile laterale, dar daca nu va uitati cu adevarat nu veti observa. Ceea ce incerc sa subliniez aici este ca nu va asteptati la un afisaj de la margine la margine…

Mi-a placut faptul ca tastatura Pro Signature Keyboard se poate plia magnetic pentru a ascunde rama inferioara, dar mi s-a parut putin cam greu sa ating pictogramele din bara de activitati atunci cand tastatura era configurata in acest mod.

Functionalitate

Datorita Windows 11, Surface Pro 8 este mult mai functional ca tableta.

Cu dispozitivele Surface anterioare care rulau Windows 10, modul tableta era lent si plictisitor. Se simtea ca si cum ai fi folosit o tableta care executa software de laptop.

Acesta nu este cazul aici. Este la fel de usor sa folosesti Pro 8 in modul tableta ca si in modul laptop. Trecerea de la unul la altul se face fara probleme si se simte mult mai mult ca un 2 in 1 decat ca un laptop care functioneaza oarecum si ca o tableta.

Am fost dezamagit de compatibilitatea intre dispozitivele Windows. Am un PC cu Windows 11 care speram sa comunice cu Surface Pro 8 un pic mai bine decat o face. Poti sa faci streaming pe alte dispozitive, insa este lent si cu intarzieri. Mi-ar fi placut sa folosesc Pro 8 ca al doilea monitor, conectandu-l la PC, insa nici asta nu a fost o optiune. Avand in vedere compatibilitatea perfecta pe care o vedem la dispozitivele Apple, ar fi fost bine daca dispozitivele Windows 11 ar fi avut acelasi nivel de functionalitate.

Surface Slim Pen 2 se simte bine. Nu am avut prea multe motive sa il folosesc, dar folosirea lui pentru a mazgali pe Microsoft Whiteboard a fost receptiva si precisa. Nu as merge atat de departe incat sa spun ca m-am simtit ca si cum as fi scris pe hartie, asa cum ar vrea sa creada marketingul Microsoft, dar este o imbunatatire semnificativa. Mi-a placut in mod deosebit faptul ca am putut folosi partea din spate a stiloului pe post de radiera si ca am putut personaliza butoanele. In setarile Windows 11 puteti schimba ceea ce doriti sa faca butoanele pentru a se adapta la utilizarea dumneavoastra.

Performanta

Surface Pro 8 zboara. Este capabila sa treaca cu putere prin majoritatea lucrurilor pe care i le aruncati.

Desi nu este cel mai bun pentru jocuri, utilizarea standard, cum ar fi navigarea pe internet, avand mai multe file deschise, vizionarea de filme/video si utilizarea unor programe precum Photoshop functioneaza fara probleme.

Editarea video a fost si ea buna, insa nu va asteptati sa puteti lucra cu filmari 4K, deoarece este lent si dureaza mult timp pentru redare. Chiar daca editati video la rezolutii mai mici, v-as recomanda cel putin 16GB de RAM, altfel veti intampina incetiniri.

Tastatura/Camere

Tastatura Surface Pro Signature Keyboard este un accesoriu indispensabil pentru Surface Pro 8. O tastatura cu ecran tactil apare atunci cand utilizati dispozitivul in modul tableta, dar nu se compara cu tastatura.

Pro Signature este incantatoare pentru a tasta la tastatura. Tastele sunt spatiate frumos si este confortabila. Nu am simtit ca trebuie sa-mi rotunjesc umerii atat de mult cum fac cu alte tastaturi mici.

Touchpad-ul este precis si suficient de mare pentru a putea naviga eficient in colturile indepartate ale ecranului.

Mi-a placut suportul pe care tastatura il are pentru Slim Pen 2. Acesta nu numai ca incarca stiloul, dar poate fi si pliat, astfel incat stiloul sa fie ascuns pana la partea de jos a Pro 8.

In mod enervant, Pro 8 nu vine cu tastatura in cutie, iar aceasta costa 300 de dolari in plus. Se pare ca aceasta este calea pe care merge piata, deoarece am vazut acest lucru si la o multime de alte dispozitive. Ca sa o spunem pe sleau, este nasol. Nu poti folosi Pro 8 la maxim fara tastatura, asa ca pregateste-te sa cheltuiesti 300 de dolari in plus daca te gandesti sa achizitionezi una.

Desi Surface Pro 8 este probabil prea mare pentru a fi transportat ca aparat foto, Surface Pro 8 are o serie de camere frontale si posterioare surprinzator de decente. Camera din spate este un obiectiv de 10 MP care poate filma in 1080p si 4K, iar camera frontala este un obiectiv de 5 MP care inregistreaza in 1080p.

Intr-o lume post-Covid-19, in care apelurile cu Zoom sunt acum norma, aceasta camera frontala este o mare imbunatatire fata de dispozitivele Surface Pro anterioare. Ofera o imagine buna si clara atunci cand vorbiti cu rudele sau cand sunteti in convorbiri de serviciu.

Baterie

Afirmatiile Microsoft potrivit carora bateria Surface Pro 8 dureaza 16 ore sunt masiv exagerate. La o utilizare normala, am obtinut aproximativ jumatate din aceasta durata, cu putin peste 8 ore.

La o utilizare mai intensa, cu ecranul setat pe luminos, aceasta a scazut la aproximativ 7 ore, ceea ce este inca bine.

Puteti incarca dispozitivul prin portul de incarcare Surface Connect sau prin porturile sale USB-C. Primul este cel mai rapid mod de a-l incarca. Am obtinut aproximativ 50% din baterie dupa o incarcare de 35 de minute, ceea ce este destul de bine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *